Wielkanocny bochenek chleba z krzyżem
Święta Wielkanocne przypadają w tym roku na początek kwietnia, dlatego od razu chcemy zaproponować przepis na świąteczny stół. W zeszłym roku proponowaliśmy tradycyjne brytyjskie bułeczki ze znakiem krzyża, w tym roku chcemy zaproponować cały bochenek słodkiego chleba.
Tak, dobrze nas usłyszałeś ... to jak jedna wielka słodka i gorąca bułka, którą można pokroić i posmarować masłem. Jak tu jej nie kochać?!
Jest to bardzo prosty przepis, jednak będziesz potrzebować w sumie kilku godzin na przygotowanie i wyrośnięcie ciasta. Skuś się, aby spróbować nowego dodatku do Wielkanocnego stołu.
Składniki:
Na ciasto:
- 425 g przennej mąki chebowej
- 50 g masła, pokrojonego w drobną kostkę
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych
- 50 g cukru muscovado lub innego brązowego
- 75 g rodzynek
- 75 g słutanek
- 50 g wiśni kandyzowanych, pokrojonych w kostkę
- 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 125 ml mleka
Polewa na krzyż:
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka wody
+ syrop do glazury
Jeżeli chcesz zrobić bułeczki zamiast chleba:
Podziel ciasto na 10 bułeczek i odstaw na papier do pieczenia. Zredukuj czas pieczenia do 25 min.
Wykonanie
1. Umieść mąkę i pokrojone masło w dużej misie. Ręcznie zagniataj ciasto aż do momentu uzyskania struktury przypominającej bułkę tartą. tartą.
2. Następnie dodaj drożdże i dobrze wymieszaj.
3. Dodać cynamon, mieszankę przypraw, cukier, rodzynki, sułtanki, wiśnie i kandyzowaną skórkę.
4. W dzbanku wymieszaj 125 ml ciepłej wody i 125 ml mleka. Wlej zawartość dzbanka do miski i wymieszaj drewnianą łyżką, aż do uzyskania struktury ciasta.
5. Oprósz blat mąka. Wyłóż ciasto i zagniataj przez ok. 10 min.
6. Rękami uformuj ciasto w bochenek i włóż do foremki. Przykryj ciasto czystą bawełnianą ściereczką i pozostaw na półtorej godziny, aż podwoi swoją wielkość.
7. Nagrzej piekarnik do 200°C / termoobieg, 180°C gaz i włóż foremkę.
8. Posmaruj wierzch bochenka odrobiną mleka.
9. Aby uzyskać znak krzyża na górnej części bochenka, wymieszaj razem mleko, wodę i mąkę, aby uzyskać gładką masę. Wlej masę do rękawa do wyciskania i odetnij koniec. Ułóż masę w dowolny wzór na bochenku.
10. Piecz w piekarniku przez 30-35 minut na złoty kolor. Aby sprawdzić, czy bochenek jest odpowiednio upieczony, odwróć go do góry dnem i postukaj w dno. Jeśli brzmi pusto, bochenek jest ugotowany.
11. Dodaj złotą glazurę na bochenek przy pomocy syropu.
12. Odstaw bochenek do ostygnięcia.
Podawać jako pokrojone kromki lub tosty z dużą ilością świeżego masła.