Pomiń zawartość

Wielkanocny bochenek chleba z krzyżem

Święta Wielkanocne przypadają w tym roku na początek kwietnia, dlatego od razu chcemy zaproponować przepis na świąteczny stół. W zeszłym roku proponowaliśmy tradycyjne brytyjskie bułeczki ze znakiem krzyża, w tym roku chcemy zaproponować cały bochenek słodkiego chleba.
Tak, dobrze nas usłyszałeś ... to jak jedna wielka słodka i gorąca bułka, którą można pokroić i posmarować masłem. Jak tu jej nie kochać?!

Jest to bardzo prosty przepis, jednak będziesz potrzebować w sumie kilku godzin na przygotowanie i wyrośnięcie ciasta. Skuś się, aby spróbować nowego dodatku do Wielkanocnego stołu.

Składniki:

Na ciasto:

  • 425 g przennej mąki chebowej 
  • 50 g masła, pokrojonego w drobną kostkę
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych
  • 50 g cukru muscovado lub innego brązowego
  • 75 g rodzynek
  • 75 g słutanek
  • 50 g wiśni kandyzowanych, pokrojonych w kostkę
  • 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 125 ml mleka

Polewa na krzyż:

  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka wody

+ syrop do glazury

Jeżeli chcesz zrobić bułeczki zamiast chleba: 
Podziel ciasto na 10 bułeczek i odstaw na papier do pieczenia. Zredukuj czas pieczenia do 25 min. 

Wykonanie

1. Umieść mąkę i pokrojone masło w dużej misie. Ręcznie zagniataj ciasto aż do momentu uzyskania struktury przypominającej bułkę tartą. tartą. 

2. Następnie dodaj drożdże i dobrze wymieszaj.

3. Dodać cynamon, mieszankę przypraw, cukier, rodzynki, sułtanki, wiśnie i kandyzowaną skórkę.  

4. W dzbanku wymieszaj 125 ml ciepłej wody i 125 ml mleka. Wlej zawartość dzbanka do miski i wymieszaj drewnianą łyżką, aż do uzyskania struktury ciasta. 

5. Oprósz blat mąka. Wyłóż ciasto i zagniataj przez ok. 10 min. 

6. Rękami uformuj ciasto w bochenek i włóż do foremki. Przykryj ciasto czystą bawełnianą ściereczką i pozostaw na półtorej godziny, aż podwoi swoją wielkość. 

7. Nagrzej piekarnik do 200°C / termoobieg, 180°C gaz i włóż foremkę.

8. Posmaruj wierzch bochenka odrobiną mleka. 

9. Aby uzyskać znak krzyża na górnej części bochenka, wymieszaj razem mleko, wodę i mąkę, aby uzyskać gładką masę. Wlej masę do rękawa do wyciskania i odetnij koniec. Ułóż masę w dowolny wzór na bochenku. 

10. Piecz w piekarniku przez 30-35 minut na złoty kolor. Aby sprawdzić, czy bochenek jest odpowiednio upieczony, odwróć go do góry dnem i postukaj w dno. Jeśli brzmi pusto, bochenek jest ugotowany.  

11. Dodaj złotą glazurę na bochenek przy pomocy syropu. 

12. Odstaw bochenek do ostygnięcia. 


Podawać jako pokrojone kromki lub tosty z dużą ilością świeżego masła.

Ułatwiacze domowych wypieków