Easter Blondies
Niezaprzeczalnie Wielkanoc jest jednym z najlepszych okresów dla fanów czekolady. Szczególnie dla tych łasuchów, którzy w czasie Wielkiego Postu odstawili na bok wszelkie słodkości. Czasami, nawet jeżeli jesteś ogromnym fanem czekolady, możesz mieć jej po prostu dość. Dla wszystkich tych, którzy mają ochotę na coś słodkiego (nie czekoladowego) możemy zaproponować świąteczne, angielskie - Easter Blondies! Bardzo łatwe w wykonaniu, są strzałem w dziesiątkę, jeżeli szukasz czegoś słodkiego, a jednocześnie dają sporą przestrzeń do indywidualnej modyfikacji. Te wykonane przez nas są z dodatkiem skittlelsów, aby nadać koloru, ale to od Ciebie zależy dobór dodatków. Możesz je pominąć lub wybrać coś zupełnie innego. Mamy nadzieję, że tworzenie blondyneczek sprawi ci tyle radości co nam!
Składniki
- 250 g masła (zimnego, podzielonego na kawałki)
- 2x jajka (z wolnego wybiegu)
- 150 g cukru brązowego
- 100 g cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 100 g skittles (lub inna posypka)
Wykonanie
Przepis na 16 blondynek
Krok 1. Rozgrzej piekarnik do 190C (termoobieg) /170C.
Krok 2. Nasmaruj i wyłóż papierem do pieczenia kwadratową formę o wymiarach 20 cm (8 cali).
Krok 3. Włóż masło do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu aż się roztopi. Gdy masło się roztopi dodaj brązowy cukier i cukier puder, dobrze wymieszaj i gotuj przez 1-2 min aż masa będzie gładka i zacznie przypominać kremowe toffi.
Krok 4. W osobnej, większej miseczce dodaj jajka, ekstrakt waniliowy, sól i wymieszaj.
Krok 5. Powoli przelewaj masę cukrowo-masłową do mieszanki jajecznej i ubijaj razem aż do całkowitego połączenia.
Krok 6. Dodaj mąkę i mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy.
Krok 7. Powstałe ciasto przelej na przygotowaną formę. Używając tylnej części łyżki rozprowadź masę w rogach i upewnij się, że jest równomiernie rozprowadzona na blaszce.
Krok 8. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 20 minut.
Krok 9. Po tym czasie wyjmij blondie z piekarnika (nie wyłączaj go) i posyp po wierzchu Skittelsami lub innymi cukierkami. Delikatnie wepchnij je do ciasta, tylko zrób to bardzo ostrożnie, ponieważ ciasto jest gorące. To normalne, że górna powierzchnia ciasta pęka, gdy będziesz to robić.
Krok 10. Włóż ciastko blondie do piekarnika i piecz przez kolejne 10 minut lub do momentu, gdy wierzch blondie zmieni kolor na bladozłoty.
Krok 11. Po upieczeniu wyjmij blondie z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Pozostaw ciasto w formie na co najmniej 10 minut przed pocięciem na kwadraty.
Podawaj na ciepło z gałką lodów lub na zimno z filiżanką kawy.
Porada: Blondies powinny być lekko niedopieczone. Jeśli jednak wolisz konsystencję bardziej przypominającą ciasto, dodaj dodatkowe 5 minut do pierwszego czasu pieczenia (krok 8), aby mieszanina była bardziej stała.
Dowolnie dobieraj składniki posypki!
Podpowiedzi dodatków. Jeśli naprawdę chcesz całkowicie odpocząć od czekolady, zamień Smarties na coś innego, jak liofilizowane maliny, posiekane orzechy pekan, kawałki karmelu lub skrop blondie lukrem.
Rekomendowane produkty
Zapisz się do Newslettera
Najnowsze wiadomości o produktach, przepisy kulinarne i dema dostarczane prosto do Twojej skrzynki odbiorczej