Pomiń zawartość

Wegańskie Risotto z dynią piżmową i szałwią

Nic nie przebije rozgrzewającej miski risotto w zimny jesienny wieczór. Co więcej, ponieważ to Światowy Dzień Wegan, a także sezon na dynie, przedstawiamy przepis na wegańskie risotto z dynią piżmową i szałwią. Jest sycąca, przepełniona smakiem i po prostu idealna po długim ciężkim dniu.
Jeżeli nie jesteś weganem możesz zastąpić wegański parmezan zwykłym.

Składniki

  • 1 kg dyni piżmowej (obranej, wydrążonej i pokrojonej w 1 cm kostkę)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1.5 l bulionu warzywnego
  • 50 g solonego masła
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 300 g ryżu Arborio risotto
  • 100 ml białego wina
  • pęczek szałwii (liście zebrane i posiekane)
  • 50 g wegańskiego parmezanu

Porada: aby nieco wzbogacić danie delikatnie podsmaż kilka liści szałwii i dodaj do risotto. Zaufaj nam, będzie pysznie!!!

Wykonanie

1. Ustaw i włacz piekarnik na 220c (termoobieg) /200c.

2. Umieść dynię na blasze do pieczenia razem z 1 łyżką oliwy z oliwek i posiekaną szałwią. Dokładnie wymieszaj dynię z olejem, aby była równomiernie pokryta. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 30 minut, aż dynia będzie miękka i brązowa.

3. Podczas pieczenia dyni możesz przygotować ryż do risotto. Do rondelka lub patelni dodaj połowę masła (25 g) i pozostałą oliwę z oliwek (2 łyżki stołowe) i podgrzej, aby się stopiły razem. Następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu przez 8-10 minut, aż będzie miękka, ale nie zbrązowiona, często mieszając.

4. Dodaj ryż Arborio na patelnię z cebulą i dokładnie wymieszaj, aby ryż był całkowicie pokryty masłem. Kontynuuj mieszanie, aż ryż stanie się lśniący, a brzegi ziaren zaczną wyglądać na przezroczyste.

5. Następnie wlej białe wino na patelnię z ryżem i gotuj na wolnym ogniu, aż całkowicie się wchłonie. Następnie stopniowo dodawaj bulion. Pozwól, aby jedna porcja wywaru wchłonęła się w ryż przed dodaniem kolejnej. Kontynuuj w ten sposób, aż zużyjesz cały wywar i gotuj, aż ryż stanie się miękki i al dente (powinno to zająć około 25-30 minut). Risotto powinno wyglądać gęsto i kremowo.

6. Gdy dynia się ugotuje, podziel ją na dwie części i zmiksuj jedną połowę, a drugą zostaw jako całe kawałki. Gdy risotto będzie gotowe, dodaj rozgniecioną dynię na patelnię do risotto i wymieszaj. Dodaj parmezan i pozostałe masło i ponownie wymieszaj; to powinno sprawić, że risotto będzie bardziej kremowe!

7. Podawaj risotto posypane całymi kawałkami dyni i dodatkową szczyptą sera, jeśli chcesz.

Smacznego!

Przydatne kuchenne gadżety z naszej oferty: