Wegańskie Risotto z dynią piżmową i szałwią
Nic nie przebije rozgrzewającej miski risotto w zimny jesienny wieczór. Co więcej, ponieważ to Światowy Dzień Wegan, a także sezon na dynie, przedstawiamy przepis na wegańskie risotto z dynią piżmową i szałwią. Jest sycąca, przepełniona smakiem i po prostu idealna po długim ciężkim dniu.
Jeżeli nie jesteś weganem możesz zastąpić wegański parmezan zwykłym.
Składniki
- 1 kg dyni piżmowej (obranej, wydrążonej i pokrojonej w 1 cm kostkę)
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1.5 l bulionu warzywnego
- 50 g solonego masła
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 300 g ryżu Arborio risotto
- 100 ml białego wina
- pęczek szałwii (liście zebrane i posiekane)
- 50 g wegańskiego parmezanu
Porada: aby nieco wzbogacić danie delikatnie podsmaż kilka liści szałwii i dodaj do risotto. Zaufaj nam, będzie pysznie!!!
Wykonanie
1. Ustaw i włacz piekarnik na 220c (termoobieg) /200c.
2. Umieść dynię na blasze do pieczenia razem z 1 łyżką oliwy z oliwek i posiekaną szałwią. Dokładnie wymieszaj dynię z olejem, aby była równomiernie pokryta. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 30 minut, aż dynia będzie miękka i brązowa.
3. Podczas pieczenia dyni możesz przygotować ryż do risotto. Do rondelka lub patelni dodaj połowę masła (25 g) i pozostałą oliwę z oliwek (2 łyżki stołowe) i podgrzej, aby się stopiły razem. Następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu przez 8-10 minut, aż będzie miękka, ale nie zbrązowiona, często mieszając.
4. Dodaj ryż Arborio na patelnię z cebulą i dokładnie wymieszaj, aby ryż był całkowicie pokryty masłem. Kontynuuj mieszanie, aż ryż stanie się lśniący, a brzegi ziaren zaczną wyglądać na przezroczyste.
5. Następnie wlej białe wino na patelnię z ryżem i gotuj na wolnym ogniu, aż całkowicie się wchłonie. Następnie stopniowo dodawaj bulion. Pozwól, aby jedna porcja wywaru wchłonęła się w ryż przed dodaniem kolejnej. Kontynuuj w ten sposób, aż zużyjesz cały wywar i gotuj, aż ryż stanie się miękki i al dente (powinno to zająć około 25-30 minut). Risotto powinno wyglądać gęsto i kremowo.
6. Gdy dynia się ugotuje, podziel ją na dwie części i zmiksuj jedną połowę, a drugą zostaw jako całe kawałki. Gdy risotto będzie gotowe, dodaj rozgniecioną dynię na patelnię do risotto i wymieszaj. Dodaj parmezan i pozostałe masło i ponownie wymieszaj; to powinno sprawić, że risotto będzie bardziej kremowe!
7. Podawaj risotto posypane całymi kawałkami dyni i dodatkową szczyptą sera, jeśli chcesz.
Smacznego!