Pomiń zawartość

Przygotowywanie walijskich ciasteczek

W czasach, gdy Walia była jednym z największych producentów węgla, mężczyźni pracowali w kopalniach, a ich żony zostawały w domu i gotowały lub piekły dla swoich rodzin. Jedną z najpopularniejszych rzeczy do wypieku były 'Welsh Cakes' - walijskie ciasteczka, słodkie płaskie ciasto przypominające spłaszczoną bułeczkę. Były popularne ze względu łatwość przygotowania, minimalną ilość składników, a do tego łatwo mieściły się w kieszeniach górników. Podawano je do podwieczorku lub do szkolnych obiadów.

Ciasta walijskie były również znane w Walii jako „wypiekane kamienie” lub „żeliwne bułeczki”, ponieważ tradycyjnie wypiekano je na kamieniu do pieczenia / ruszcie żeliwnym. Obecnie często są one przygotowywane na patelni lub patelni w piekarniku, jednak wciąż są tacy, którzy wolą piec je tradycyjnym holenderskim piekarniku lub wypiekając na kamieniu.

Aby uczcić Dzień Św. Dawida 1 marca, pomyśleliśmy, że spróbujemy tego tradycyjnego walijskiego przepisu na ciasteczka. Jeśli nigdy wcześniej ich nie próbowałeś, naprawdę wiele tracisz! Spróbuj je wykonać w domu i wypróbuj jako dodatek do herbaty, kawy lub szklanki mleka. 

Składniki

  • 225 g mąki pszennej
  • 85 g cukru pudru
  • 1/2 yżeczki mieszanki przypraw 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła pokrojonego w kostkę
  • 50 g smalcu pokrojonego w drobną kostkę plus trochę do smażenia
  • 50 g porzeczek
  • 1 large free-range egg. beaten
  • odrobina mleka

Wykonanie

1.  Mąkę, cukier puder, mieszankę przypraw i proszek do pieczenia włożyć do dużej miski. Dodaj szczyptę soli i wymieszać, aby połączyć suche składniki. 

2.  Dodać smalec i masło do miski i palcami rozetrzeć masę, aż stanie się krucha.

3.  Wymieszać mokre i suche składniki. 

4.  Dodać rozbełtane jajko do miski i mieszać, aż do uzyskania konsystencji ciasta. Jeśli wydaje się trochę zbyt sucha, dodaj odrobinę mleka.

5.  Stolnicę lub blat oprósz mąką i wyłóż ciasto. Rozwałkuj do grubości około 1 cm. 

6.  Za pomocą foremki do ciastek wytnij ciastka o ok. 6 cm średnicy. Wszelkie okrawki można ponownie zwinąć i wyciąć z nich więcej ciasteczek.

7. Rozsmaruj smalec na patelni lub patelnię grillową i umieść na kuchence na średnim ogniu.

8.  Gotuj partiami przez około 3 minuty z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor.

Podawaj na ciepło ze świeżym masłem lub dżemem lub posyp cukrem pudrem. 

Ułatw sobie pieczenie przy pomocy mikserów elektrycznych lub miksera stojącego....