Przygotowywanie walijskich ciasteczek
W czasach, gdy Walia była jednym z największych producentów węgla, mężczyźni pracowali w kopalniach, a ich żony zostawały w domu i gotowały lub piekły dla swoich rodzin. Jedną z najpopularniejszych rzeczy do wypieku były 'Welsh Cakes' - walijskie ciasteczka, słodkie płaskie ciasto przypominające spłaszczoną bułeczkę. Były popularne ze względu łatwość przygotowania, minimalną ilość składników, a do tego łatwo mieściły się w kieszeniach górników. Podawano je do podwieczorku lub do szkolnych obiadów.
Ciasta walijskie były również znane w Walii jako „wypiekane kamienie” lub „żeliwne bułeczki”, ponieważ tradycyjnie wypiekano je na kamieniu do pieczenia / ruszcie żeliwnym. Obecnie często są one przygotowywane na patelni lub patelni w piekarniku, jednak wciąż są tacy, którzy wolą piec je tradycyjnym holenderskim piekarniku lub wypiekając na kamieniu.
Aby uczcić Dzień Św. Dawida 1 marca, pomyśleliśmy, że spróbujemy tego tradycyjnego walijskiego przepisu na ciasteczka. Jeśli nigdy wcześniej ich nie próbowałeś, naprawdę wiele tracisz! Spróbuj je wykonać w domu i wypróbuj jako dodatek do herbaty, kawy lub szklanki mleka.
Składniki
- 225 g mąki pszennej
- 85 g cukru pudru
- 1/2 yżeczki mieszanki przypraw
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g masła pokrojonego w kostkę
- 50 g smalcu pokrojonego w drobną kostkę plus trochę do smażenia
- 50 g porzeczek
- 1 large free-range egg. beaten
- odrobina mleka
Wykonanie
1. Mąkę, cukier puder, mieszankę przypraw i proszek do pieczenia włożyć do dużej miski. Dodaj szczyptę soli i wymieszać, aby połączyć suche składniki.
2. Dodać smalec i masło do miski i palcami rozetrzeć masę, aż stanie się krucha.
3. Wymieszać mokre i suche składniki.
4. Dodać rozbełtane jajko do miski i mieszać, aż do uzyskania konsystencji ciasta. Jeśli wydaje się trochę zbyt sucha, dodaj odrobinę mleka.
5. Stolnicę lub blat oprósz mąką i wyłóż ciasto. Rozwałkuj do grubości około 1 cm.
6. Za pomocą foremki do ciastek wytnij ciastka o ok. 6 cm średnicy. Wszelkie okrawki można ponownie zwinąć i wyciąć z nich więcej ciasteczek.
7. Rozsmaruj smalec na patelni lub patelnię grillową i umieść na kuchence na średnim ogniu.
8. Gotuj partiami przez około 3 minuty z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor.
Podawaj na ciepło ze świeżym masłem lub dżemem lub posyp cukrem pudrem.