Włoskie panini
Co to jest panini?
Panini - ciepła kanapka, czasem w formie kebaba, pieczywa podanego jako tost czy rozbudowanej kanapki podawanej na ciepło lub zimno. Niezależnie jaką formę i nazewnictwo wybierzesz będzie równie pyszna.
Panini pojawiła się jako rodzaj pożywienia dla biednych, ale z czasem zyskiwała coraz większą popularność i została "uszlachetniona". Pomiędzy dwoma kromkami chleba kryje się bogactwo smaków i bogata selekcja składników co sprawia, że jest wybornym jedzeniem street foodowym i przestała być parodią lunchu, a zyskuje awans jako danie.
Panini lub inaczej panino to typowa włoska kanapka. Tak ważna dla włoskiej kultury, że ma własną fundację: L’accademia del Panino Italiano, która promuje panini na całym świecie.
Wykonywana z prostych składników jak maka i woda stała się ważnym produktem gastronomicznym i - kutrowym. Panini nie składa się tylko z dwóch połówek ciabatty, ale także pozwala na wyrażanie siebie i wiele mówi o naszej kulturze. Zapewne wielu z nas słowo "panini" przywodzi na myśl miłe wspomnienia, nie tylko związane z włoskimi wakacjami.
Ponieważ panini jest jedną z najbardziej kultowych ulicznych kanapach, chcemy zainspirować Cię kilkoma z naszych propozycji dla prawdziwych smakoszy. Preferujemy kanapki na ciepło, dlatego każde z nich przygotowane jest przy użyciu naszego urządzenia do przekąsek - SWM60. Możesz w nim grilować poszczególne składniki, aby później podgrzać całe panini, a jak już będziesz mieć dość kanapek - przygotować chrupiące gofry.
Zapoznaj się i wypróbuj naszych wariacji smakowych:
Panini z pieczoną wołowiną, rukolą, kaparami, parmezanem, cytryną i pieprzem
To więcej niż tylko kanapka. Cienko pokrojona pieczona wołowina dobrze komponuje się z parmezanem, a kapary, pieprz i cytryna dodają świeżości.
Ratatouille warzywne, oliwki Taggiasca, brie i prażony sezam
Wegetariańskie panini dla smakoszy. Ratatouille - możesz podgrilować swoje ulubione warzywa z kilkoma kroplami oliwy i dodatkiem oliwek. Kanapkę dopełni serek brie i uprażony sezam.
Panini z herbatą matcha, mieszanką sałat, kremem ze szparagów, hamburgerem i gorgonzolą
Odległe światy, które mogą się spotkać w jednej kanapce!. Matcha zwana „tajnym lekarstwem” jest nadal używana w Japonii podczas ceremonii parzenia herbaty Cha-no-you. Idealna propozycja smakowa, dla odnalezienia Zen.
Gorgonzola, gruszki, orzechy włoskie i miód
Nieziemsko dobre połączenie smakowe. Słone nuty gorgonzoli doskonale komponują się z gruszkami oraz słodkim smakiem miodu i orzechów włoskich.
Odkryj naszą ofertę produktów do szybkich ciepłych przekąsek
Klasyczne panino caprese

Składniki dla 4 osób
- 8 kromek chleba
- Oliwa z oliwek
- 500 g Mozzareli
- 4 łyżki Pesto
- 2 pomidory
- Świeża bazylia - do smaku
- Sól- do smaku
- Pieprz- do smaku
- Oregano- do smaku