Pomiń zawartość

Upiorne papryczki

Halloween to nie tylko słodycze i smakołyki. Dlaczego nie nadać swoim posiłkom Halloweenowego charakteru i nadać im upiornego charakteru? Te upiorne papryczki Jack-O-Lantern nie tylko wyglądają strasznie dobrze, ale są też pyszne! Wypróbuj nasz przepis lub spróbuj różnych nadzień, aby uzyskać różne przerażające efekty, takie jak spaghetti (będzie wyglądało jak węże przepływające przez oczy i usta!) lub coś w sosie pomidorowym (dla dodatkowego krwawego efektu!).
Ewentualnie, jeśli chcesz coś uniknąc gotowania, możesz pokroić papryki i ułożyć na talerzui podawać z kilkoma dipami. Niezależnie od tego, jak to zrobisz możesz się z nimi dobrze bawić!

Składniki

dla 6 osób

  • 6 papryk (dowolny kolor)
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula (drobno pokrojona w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (rozgniecione)
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 50 g pieczarek (drobno pokrojonych w kostkę)
  • 420 g posiekanych pomidorów
  • 230 ml wody
  • 210 g ryżu długoziarnistego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz (do smaku)
  • 250 g mozerelli lub sera cheddar (startego)

Wykonanie

1. Na patelnię wlać oliwę z oliwek i postawić na małym ogniu. Dodaj cebulę i smaż, aż zaczną mięknąć.

2. Dodaj mieloną wołowinę, smaż, aż się zrumieni. Stale mieszaj, aby równomiernie się ugotowała.

3. Dodaj czosnek, paprykę, kminek i sos Worcestershire. 

4. Następnie dodaj pieczarki i gotuj przez 5 minut.

5. Dodaj pokrojone pomidory i wodę, dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.

6. Dodaj ryż na patelnię, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Sprawdź, czy ryż jest ugotowany, jeśli nie, gotuj przez kolejne 5-10 minut.

7. Gdy ryż się gotuje, włącz piekarnik i rozgrzej go do 200c (termoobieg)/180c. Następnie pokrój papryki w upiorne motywy Halloween.

8. Po ugotowaniu ryżu zdejmij patelnię z płyty. Dodaj 2/3 startego sera na patelnię i dobrze wymieszaj. 

9. Papryki nadziej przygotowanym farszem, upewniając się, że każda jest równomiernie napełniona.

10. Piecz w piekarniku przez 35 minut lub do momentu, aż papryka będzie miękka. Następnie posyp każdą z pozostałym serem i piecz przez kolejne 10 minut. Po ugotowaniu odstaw papryki na kilka minut do ostygnięcia przed podaniem.

Ciesz się upiornym posiłkiem!

<<< Jeżeli chcesz uniknac gotowania możesz przygotować papryczki jako przekąski do schrupania.