Ręcznie robione prezenty świąteczne
Ze świątecznymi zakupami prezentowymi jest tak, że jedni je kochają, a drudzy nienawidzą. Niezależnie, w której grupie jesteś, warto pomyśleć o samodzielnym wykonaniu upominków. Prezenty handmade zawsze są bardzo cenione, ponieważ są spersonalizowane i na pewno wykonane z sercem.
Postanowiliśmy podpowiedzieć Ci jak wykonać prezenty DIY. Przedstawiamy 3 pomysły na własne upominki, które na pewno trafią do serc Twoich bliskich.
Możesz je podarować pakując w prosty celofan lub kartonik. Poczuj kreatywnego ducha i przyozdób je tak, aby wyglądały maksymalnie świątecznie. Ozdobne bileciki z ręcznym pismem, wstążeczki, rafia lub kolorowe sznurki... sposobów jest mnóstwo! Wybierz te najbliższe twojemu sercu lub gustom osoby obdarowywanej.
Składniki
- 50 g jasnego cukru muscovado
- 50 g salted butter
- 50 g złocistego syropu
- 50 g mąki pszennej
- 50 g karmelizowanych wiśni, posiekanych
- 75 g płatków migdałów
- 175 g gorzkiej czekolady
- 50 g posiekanych pistacji
- skórka starta z 2 pomarańczy
Wykonanie
1. Rozgrzej piekarnik do 180C (termoobieg)/160C. Przygotuj dwie blachy i wyłóż je papierem do pieczenia.
2. Masło, cukier i złocisty syrop umieścić w małym garnku i podgrzać na małym ogniu, często mieszając.
3. Po całkowitym roztopieniu składników ponownie wymieszaj i zdejmij z ognia. Dodaj mąkę i wymieszaj, do całkowitego połączenia składników.
4. Następnie dodaj płatki migdałów, pistacje, skórkę pomarańczową i wiśnie. Dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki zostały pokryte mieszanką z syropem.
5. Przy użyciu łyżki stołowej uformuj ciasteczka na blaszce. Upewnij się, że między każdym ciasteczkiem jest przerwa, ponieważ mogą rozlać się w trakcie pieczenia.
6. Piecz przez 10 minut na złoty kolor. Pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Następnie możesz zdjąć je z blachy i umieścić na talerzu, aby całkowicie ostygły.
7. Jeśli pozostało ci trochę ciasta, powtórz powyższe kroki do momentu aż zużyjesz całą mieszankę.
8. Przygotuj kąpiel wodną: wlej wodę do rondelka i postaw na nim misę. Do misy dodaj 175 g gorzkiej czekolady i delikatnie mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Po stopieniu zdejmij z ognia.
9. Odwróć florentynki w taki sposób, aby dół (płaska cześć) był skierowany do góry. Przy użyciu łyżeczki nabierz czekoladę i rozprowadź ją równomiernie aż do samych krawędzi.
10. Pozostaw na 1 godzinę, aby strona czekoladowa stężała. Po schłodzeniu ponownie odwróć florentynki.
11. Pozostałe 25 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Przy użyciu łyżeczki rozlej czekoladę w dowolne wzorki.
12. Ponownie odstaw na 30 minut. Gotowe!
Jeżeli florentynki będą pakowane jako prezent odczekaj trochę dłużej, aby mieć całkowitą pewność, że ciasteczka ostygły, a czekolada stężała.
Składniki
- 200 g cukru pudru
- 5 łyżek złotego syropu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- masło, do posmarowania formy
Wykonanie
1. Kwadratową formę o długości 20 cm posmaruj masłem.
2. Do rondelka dodaj cukier puder, syrop i podgrzewaj na małym ogniu stale mieszając do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści.
3. Nieznacznie zwiększ ogień i gotuj mieszaninę, aż do momentu uzyskania bursztynowego karmelu. Proces ten jest szybki więc, cały czas obserwuj co się dzieje!
4. Jak tylko zmieni kolor na bursztynowy i zgęstnieje (lub jeśli masz termometr, aż osiągnie 150c), wyłącz kuchenkę.
5. Dodaj sodę oczyszczoną i szybko ubij roztrzep łyżką. Gdy soda rozpuści się, a mieszanina zacznie się pienić, natychmiast wlej ją do formy do pieczenia za pomocą szpatułki lub łyżki, aby przelać całość masy.
6. Masa wylana na blaszkę nadal będzie bulgotać. Pozostaw do stwardnienia na 1-2 godziny.
Gdy tak przygotowany plaster miodu stanie się twardy można go pokruszyć na mniejsze kawałki i podawać gościom lub pakować na prezent.
Składniki
- 85 g kakao w proszku (niesłodzone)
- 385 g cukru pudru
- szczypta soli
- 55 g masła
- 355 ml tłustego mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie
1. Kwadratową formę o długości 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj masłem.
2. Do średniej wielkości garnka dodaj cukier, kakao i sól. Wymieszaj i dodaj mleko. Ponownie wymieszaj składniki drewnianą łyżką. W średniej wielkości garnku rondelku dodaj cukier, kakao i sól. Następnie dodaj mleko i wymieszaj drewnianą łyżką.
3. Podgrzej na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż zacznie wrzeć.
4. Zmniejsz ogień do minimum i kontynuuj gotowanie bez mieszania, aż temperatura osiągnie 112C (234F). Może to zająć około 25-30 minut.
5. Zdejmij garnek z ognia. Dodaj masło i ekstrakt waniliowy. Nie mieszaj! Pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na około 30 minut.
6. Następnie drewnianą łyżką roztrzep mieszankę przez ok. 7-8 minut, do momentu aż przestanie błyszczeć.
7. Przełóż masę do przygotowanej formy do pieczenia i łyżką.
8. Pozostawić do ostygnięcia stężenia - najlepiej na całą noc.
9. Po całkowitym zastygnięciu pokrój w kwadraty i wyjmij z formy. Przechowuj w hermetycznym pojemniku do 2 tygodni lub w lodówce przez 3 tygodnie.
Takie ciasteczka świetnie nadają się na prezent. Wystarczy zapakować je w celofan lub ozdobny kartonik!