Orzechowy chleb
Czy jest coś lepszego niż świeży domowy chleb? Chleb orzechowy!
Wypełniony chrupiącymi orzechami i upieczony do perfekcji, to przepis, do którego będziesz wracać raz za razem.
Wraz ze zbliżającym się sezonem świątecznym jest to również idealny dodatek do deski serów. Chlebek orzechowy podany z miękkim serem to idealne połączenie!
Składniki
na 2 bochenki
- 350 g mąki razowej
- 200 g białej mąki plus dodatkowo do posypania
- 7 g drożdży instant
- 1.5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju orzechowego plus dodatkowa porcja do posmarowania
- 460 ml wody (temperatura pokojowa)
- 150 g posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, sól i cukier.
2. Zrób dołek w środku suchych składników i wlej 360 ml wody i oleju orzechowego. Mieszaj, aż składniki się połączą, a następnie dodaj kolejne 100 ml więcej wody i kontynuuj mieszanie, aż do uzyskania konsystencji miękkiego ciasta.
3. Przełóż ciasto na oprószony mąka blat. Ugniataj 5-10 min i uformuj kulę.
4. Czystą miskę nasmaruj olejem z orzechów i przełóż do niej ciasto. Przykryj folią spożywcza lub bawełnianym ręcznikiem. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
5. Wyrośnięte ciasto ponownie wyłóż na posypany maka blat. Ugniataj 1-2 min. Ciasto uformuj w prostokąt, posyp odrobiną mąki i posiekanymi orzechami włoskimi. Ugniataj przez kolejne kilka minut, aby mieć pewność, że orzechy są równomiernie rozłożone.
6. Rozgrzej piekarnik do 220C (termoobieg)/200C.
7. Podziel ciasto na pół i uformuj kule. Ułóż na blaszce do pieczenia i przykryj czystą bawełnianą ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 20 min.
8. Zdejmij ściereczki i posyp wierzch odrobiną mąki. Piecz przez 10 min, a następnie zmniejsz temperaturę do 190C (termoobieg) /170C. Piecz kolejne 25-35 min. Chleb będzie dobrze wypieczony, gdy spód będzie brzmiał pusto po stuknięciu.
9. Po upieczeniu pozostaw bochenki do ostudzenia.
Podawaj z dużą ilością masła.