Przygotowanie irlandzkiego chleba sodowego
Zwykle obchodzimy Dzień Świętego Patryka odwiedzając lokalny pub i pijąc zielone piwo lub urządzając przyjęcie w domu. Jednak ten rok będzie całkiem inny, dlaczego nie spojrzeć wstecz na starsze tradycje, aby uczcić ten dzień?
Irlandzki chleb sodowy to doskonały słodki dodatek do Guinnessa lub tradycyjnego posiłku z peklowanej wołowiny z kapustą.
Głęboko osadzony w historii, chleb sodowy stał się popularny od XIX wieku, ponieważ wymagał minimalnej ilości składników i był szybki w produkcji dzięki wprowadzeniu sody oczyszczonej, która pozwoliła na szybkie wypiekanie tego rodzaju pieczywa bez konieczności wyrastania.
Od tego czasu chleb sodowy jest popularnym, tradycyjnym składnikiem irlandzkiej diety i wiele rodzin ma swoją własną wersję przepisu.
Dlaczego więc w tym roku, razem z zielonymi strojami, szalonymi kapeluszami, koniczynkami i kuflami Guinnessa, w Dzień Świętego Patryka nie zrobisz jednego lub dwóch bochenków tego smacznego tradycyjnego irlandzkiego chleba sodowego, aby nadać klimatu?
Składniki
- 250 g mąki razowej pełnoziarnistej
- 250 g zwykłej białej mąki
- 100 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 500 ml maślanki
- 25 g masła pokrojonego w kostkę
Wykonanie
1. W pierwszej kolejności ustaw piekarnik na 200°C / 180°C (termoobieg / bez), aby się nagrzewał.
2. Posyp blachę do pieczenia odrobiną mąki.
3. ADo dużej miski dodać mąkę zwykłą, mąkę razową, sól, sodę oczyszczoną i płatki owsiane. Dobrze wymieszać.
4. Dodać masło i palcami ucierać masło z suchymi składnikami.
5. Wlać maślankę i za pomocą noża szybko wymieszać, aż do momentu uzyskania struktury ciasta. Następnie za pomocą dłoni kontynuuj łączenie ciasta, aż wszystkie składniki zostaną w pełni połączone. Delikatnie obchodź się z ciastem - nie musisz go zagniatać.
6. Lekko posyp powierzchnię stolnicy / blatu i wyłóż na nią ciasto. Uformuj dłońmi płaski, zaokrąglony bochenek o średnicy około 20 cm.
7. Ułóż bochenek na blasze i ostrym nożem głęboko natnij górną część bochenka na krzyż.
8. Piecz bochenek przez 30-35 minut. Możesz sprawdzić, czy jest gotowy, stukając w dno bochenka, jeśli brzmi pusto, to gotowe! Jeśli potrzebuje więcej czasu, odwróć go do góry dnem i piecz przez kolejne kilka minut.
9. Przełóż bochenek do ostygnięcia i przykryj czystą bawełnianą ściereczką.
Podawaj ze świeżym masłem.