Grzany cydr
W czasie zimy nic nie smakuje tak dobrze jak podgrzewane drinki - grzane wino w mroźne wieczory rozgrzewa od środka i pysznie smakuje. Dla tych, którzy nie mogą lub nie lubią procentów przygotowaliśmy niestandardową wersję cydru. Nasz bezalkoholowy grzaniec to kombinacja świeżo wyciskanego soku z jabłek i imbiru, dzięki czemu otrzymujesz porcję witamin tak ważną w okresie zimowych przeziębień, która rozgrzeje Cię bez procentów we krwi.
Cały przepis wymaga jedynie czterech składników, dlatego z łatwością przygotujesz napój, a ponieważ jest bezalkoholowy nawet najmłodsi mogą go spróbować.
Składniki:
- 6-8 średniej wielkości jabłek
- 2 laski cynamonu
- 4-5 plasterków imbiru
- 1/2 łyżeczki startej lub mielonej gałki muszkatołowej
Wykonanie:
1. Używając wyciskarki do soków wyciśnij jabłka, aby uzyskać świeży sok.
2. Przelej sok i wszystkie składniki do garnka.
3. Podgrzej sok, aż zacznie się gotować. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 5-6 minut.
4. Przed podaniem pozostawić do ostygnięcia.
Wskazówka dotycząca serwowania: dodaj kawałki świeżego jabłka do każdej szklanki cydru.