Święto Ziół
Zioła były i są używane od wieków, aby nadać smak i podkreślić aromat potraw. W każdym zakątku świata, niezależnie gdzie byś nie pojechał, znajdziesz regiony, gdzie używane są tradycyjne zioła i przyprawy, zwykle w ulubionej kombinacji, dodawane do regionalnych potraw. Ponadto, wiele ziół i przyprawy wykazuje naturalne właściwości lecznicze i poprawia samopoczucie -więc na prawdę są niezwykle uniwersalne!
Wiedziałeś, że w kalendarzu istnieje Święto Ziół? Święto to przypada na 7 maja, więc daje nam to idealną okazję, aby podzielić się kilkoma tradycyjnymi mieszankami przypraw, które samodzielnie wykonasz w domu.
Wiele mieszanek ziołowych jest sprzedawanych jako gotowce - już posiekane, zmielone, wysuszone. Jednakże, każdy dobry kucharz potwierdzi, że nic nie może się równać ze świeżo zmielonymi, czy posiekanymi składnikami. Nie tylko posiadają głębszy smak i zapach, ale także mają znacznie więcej składników odżywczych.
Pesto pistacjowe
PESTO AL PISTACCHIO
Włochy
Do makaronów, owoców morza
Porcja 50 g
- 40 g pistacji (niełuskanych i niesolonych)
- 128 g liści bazylii
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- 2 łyżki parmagiano reggiano (tarte)
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 ząbek czosnku
- Szczypta soli morskiej (do smaku)
Przyprawa do piernika
LEBKUCHENGEWÜRZ
Niemcy
Do ciast, herbatników
Porcja 50g
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 35 g laski cynamon
- 8 g goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka anyżu gwieździstego
- 2 łyżeczki nasion kardamonu
- 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej lub 2 całe gałki muszkatołowe
Przyprawa do Paelli
MIX DE ESPECIAS PARA PAELLA
Hiszpania
Do ryżu, owoców morza
Porcja 165 g
- 3 łyżki wędzonej słodkiej papryki (mielonej lub w płatkach)
- 2 łyżeczki cebuli w proszku lub 1 średnia cebula pokrojona w plasterki
- 2 łyżeczki czosnku w proszku lub 2 świeże ząbki czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki (grubo posiekanej)
- 1 łyżeczka cayenne (mielonej)
- 1 łyżeczka suszonych mieszanych ziół
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 2 szczypty szafranu
- 1 szczypta soli kamiennej
Francuskie cztery przyprawy
QUATRE ÉPICES
Francja
Do zup, drobiu
Porcja 75 g
- 1 łyżka białego pieprzu
- 1/2 całej gałki muszkatołowej
- 12 całych goździków
- 2 cale laski cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
Pasta Harissa
Maroko
Do kurczaka, hummusu, ryżu
Porcja 335 g
- 7 całych suszonych papryczek chilli (moczonych przez co najmniej 30 minut)
- 2 duże pieczone czerwone papryki (najlepiej sprawdzają się papryki w słoikach - przed użyciem należy je dobrze osuszyć). Pokrój grubo przed dodaniem do młynka.
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki suszonej kolendry
- 2 łyżeczki kminku
- 2 łyżeczki kminku (prażonego)
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- sól koszerna (do smaku)
- sok z 1 cytryny
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Sos Peri Peri
PIRI-PIRI
Portugalia
Do kurczaka, owoców morza, gulaszu
- 4 duże czerwone papryki
- 10 dużych czerwonych papryczek chilli
- 1 duża czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 5 Papryczek Chilli Bird Eye
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 czubata łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżka suszonego oregano
- 100 ml soku z cytryny
- 70 ml octu z czerwonego wina
- 15 g soli morskiej
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 starta skórka z cytryny
Ziołowa mieszanka przypraw
Anglia
Do drobiu, farszów
- 4 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 4 łyżeczki suszonego oregano
- 4 łyżeczki suszonej szałwii
- 3 1/2 łyżeczki suszonego mielonego imbiru
- 3 łyżeczki suszonego majeranku
- 3 łyżeczki suszonego tymianku
- 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Pieprz Ziołowy
Polska
Do mięsa, zup, sałatek
Porcja 60 g
- 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżka nasion gorczycy białej
- 2 łyżeczki nasion kminku
- 1 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 6 suszonych liści laurowych
- 1/4 łyżeczki cayenne
- 1/3 łyżeczki czosnku w proszku
Stwórz te przepisy za pomocą jednego z naszych młynków elektrycznych..
Zapisz się do Newslettera
Zapisz się do newslettera aby otrzymywać informacje o najnowszych promocjach