Pomiń zawartość

9 GRUDNIA - Dzień Ciasta

Wypieki z ciasta na pewno najeżą do najpopularniejszych ze względu na swoją wszechstronność; różne kształty rozmiary, a także niezliczona gama dodatków i nadzień. Możesz przygotować coś na słodko lub na słono, na śniadanie lub kolację. Możliwości pieczenia z ciastem są nieograniczone!
Aby uczcić w tym roku Dzień Ciasta, chcieliśmy dodać świątecznego akcentu do naszych przepisów. Mamy dla Ciebie dwa bardzo łatwe przepisy, których przygotowanie zajmie Ci chwilę, ale finalny smak i wygląd będzie niesamowity!
Ciesz się nimi w każdy dzień tygodnia, ale ponieważ wyglądają tak dobrze, jak smakują, są również świetnym dodatkiem na imprezę! nie tylko tą Świąteczną!

Świąteczna choinka z Nutellą 

Składniki

  • 2 x 375 g opakowania gotowego cista francuskiego
  • 4łyżka Nutelli (lub innej masy czekoladowej)
  • 1 jajko, lekko ubite
  • Do podania: cukier puder

Propozycja podania:
To ciasto jest idealne na przyjęcia. Podawaj posypane cukrem pudrem, aby wyglądało jak oprószone śniegiem i bardzo świąteczne! 

Wykonanie:

1) Nagrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

2) Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj jeden arkusz ciasta francuskiego.

3) Połóż ciasto na blasze do pieczenia.

4) Ostrym nożem lekko natnij ciasto na kształt choinki. Pamiętaj o pniu drzewka! Następnie rozprowadź czekoladę na kształcie choinki, upewniając się, że wszystkie części są zakryte.

5) Rozwałkuj drugi arkusz ciasta francuskiego i przykryj pierwszy arkusz tak, aby oba prostokąty były razem.

6) Za pomocą noża pokrój ciasto w kształt choinki i odciągnij nadmiar ciasta.

7) Lekko natnij dwie linie wzdłuż środka drzewa, węższą u góry i szerszą u dołu w kierunku podstawy drzewa.

8) Używając „pnia” jako wskazówki, wytnij paski o szerokości 3 cm jako gałęzie drzewa.

9) Ostrożnie przekręć każdą gałąź co najmniej 2 razy, zaczynając od podstawy w górę, do wierzchołka drzewa. W przypadku mniejszych gałęzi możesz potrzebować tylko jednego skrętu.

10) Posmaruj ciasto jajkiem, dzięki temu uzyska ładny złoty kolor w piekarniku.

11) Piecz przez 12-15 minut. Pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.

Serowe Gwiazdki Ciasta

Składniki :

  • 1x 375 g opakowania gotowego cista francuskiego
  • 60 g starty ser Cheddar
  • 20 g starty parmezan
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżka nasion sezamu lub maku

Wykonanie:

1) Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia.

2) Posyp odrobiną mąki na stolnicę i wałek do ciasta. Rozwałkuj jeden arkusz ciasta francuskiego na posypaną mąką powierzchnię, aż podwoi swój rozmiar.

3) Za pomocą foremki w kształcie gwiazdy wykrój ciasteczka. Postaraj się wycinać blisko siebie, aby zminimalizować starty ciasta.

4) Umieść gwiazdki na blachach do pieczenia.

5) Za pomocą pędzla do ciasta posmaruj gwiazdy mlekiem. Następnie dodaj szczyptę każdego z serów, a następnie szczyptę sezamu lub maku.

6) Piec w piekarniku przez 10-12 minut lub do momentu, gdy gwiazdy wzrosną i zarumienią się.

7) Przed podaniem odstawić do ostygnięcia.