Pomiń zawartość

9 Marca – Dzień pulpetów

eggnog smoothie

Święto to zostało stworzone specjalnie z myślą o uhonorowaniu pulpetów z ich sławnym pomidorowym sosem.
Powstanie ukochanych na całym świecie pulpetów (choć różnie nazywanych – o czym niżej) datuje się na setki lat wstecz i też od tego czasu danie jest rozprzestrzeniane na całym świecie przez kolejne pokolenia.
Wykonywane w różnych kształtach i rozmiarach, z sosem lub bez, pulpety są prostym daniem, które trudno nie lubić. Na całym świecie przyjmują różne nazwy zaczynając od angielskiej wersji – meatballs, która doskonale obrazuje czym to danie jest tzn. mięsną kulką; poprzez włoską, znajomo brzmiącą – polpette, aż do albondigas w Hiszpanii; bitterballen w Holandii; köttbullar w Szwecji; po „głowy lwów” w Chinach, skilpedjies w Południowej Afryce, czy kofte w azjatyckiej/bliskowschodniej kuchni.

Istnieje niezliczona liczba wersji tego dania, ale w naszym przepisie zdecydowaliśmy sie sięgnąć po klasyczną, włosko – amerykańską wersję.
Daliśmy szanse naszej maszynce MG301, aby przekonać się, czy jest możliwe przygotowanie meatballsów od podstaw w zaciszu własnej kuchni… I wiecie co? nie dość, że była to kaszka z mleczkiem to jeszcze pulpety wyglądały świetnie! Pomocna okazała się także nasza kuchenka turystyczna – HP2BK. Dzięki niej ugotowaliśmy pulpety i pomidorowy sos i makaron
Rezultat: talerz wypełniony smakowitym posiłkiem: spaghetti z domowej roboty pulpecikami. Smaku może pozazdrościć niejedna włoska restauracja!

Wykonanie meatballów (pulpetów) z użyciem MG301 

 Składniki

Składniki na pulpety:
🥄  900 g wieprzowiny / jagnięciny / wołowiny (lub mieszanki) pokrojonej na 2 cm kawałki
🥄 2 łyżeczki soli
🥄 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
🥄 2 łyżeczki cebuli w proszku
🥄 2 łyżeczki czosnku w proszku
🥄 2 łyżeczki papryki
🥄 1 łyżeczka suszonego tymianku
🥄 1 łyżeczka mielonej kolendry
🥄 1 łyżeczka mielonego kminku 

Wykonanie

Tutaj wklej własny tekst.1. Ustaw maszynkę do mielenia zamontuj właściwy talerz mielący. Umieść miskę poniżej wylotu, aby zgromadzić kolejne porcje mięsa.
2. Umieść kawałki mięsa na desce do krojenia. Włącz urządzenie i powoli wkładaj do wlotu kolejne porcje mięsa. Zmielone porcje będą się gromadzić w misce.
3. Po zakończeniu mielenia wyłącz urządzenie.
4. Dodaj: sól, pieprz, cebulę i czosnek w proszku, kolędę i kumin. Wymieszaj wszystkie składniki, aby mieć pewność, że wszystkie składniki równomierne rozprowadzone.
5. Zwilż ręce i zacznij formować pulpeciki. 
 W zależności od tego jaki rozmiar meatballsów preferujesz możesz uzyskać od 6 -dużych, do 12 - małych pulpecików.  

Wykonanie domowego sosu pomidorowego i makaronu.

 Składniki

Sos:
🥄 2 łyżki oliwy z oliwek (extra virgin, jeśli to możliwe)
🥄 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
🥄 2 x 400g puszek posiekanych pomidorów
🥄 125 ml czerwonego wina (opcjonalnie)
🥄 2 łyżki czerwonego octu winnego (opcjonalnie)
🥄 1 łyżka cukru 
🥄 1 łyżka świeżej natki pietruszki (drobno posiekanej)
🥄 1/2 łyżki świeżej bazylii (posiekanej)

Propozycja podania:
Starty parmezan 
Mała garść świeżej bazylii

Wykonanie

1. Dodaj zmiażdżony czosnek na patelnie i podsmaż ok. 1 min.
2. Przelej posiekane pomidory, czerwone wino (jeżeli używasz), cukier, pietruszkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Wolno podgrzewaj sos przez 25-30 min. do momentu uzyskania właściwej gęstości. .
4. Na koniec dopraw do smaku bazylią.

💡Porada: Jeżeli chcesz zamrozić cześć sosu do kolejnego gotowania teraz jest czas, aby oddzielić jego część i umieścić w zamrażarce.

5. Wrzuć makaron spaghetti na gorącą wodę i dodaj szczyptę soli i oliwy z oliwek. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

6. Po porcjuj makaron na talerze. Dodaj pulpety i polej je pomidorowym sosem.

💡Porada: Możesz też dodać makaron, sos pomidorowy i pulpety do jednego garnka. Wymieszać wszystkie składnik i tak porcjować

Do podania: 
Dodaj starty parmezan i świeżą bazylię.

Produkty użyte do wykonania dania