Pomiń zawartość

21 PAŹDZIERNIKA - DZIEŃ Dyniowego serniczka

Nic nie kojarzy się tak mocno z jesienią jak dynia. W tym też czasie szukamy inspiracji i przepisów na dynię. Może skusisz się na słodką wersję? Nasz deser to ciasto bez pieczenia, wymagające zaledwie kilku składników i do tego tak proste, że przygotujesz je razem z dziećmi.

Waniliowe serniki są pyszne same w sobie, ale dyniowy serniczek to zupełnie inny poziom. Przedstawiamy Wam przepis, który nie tylko wygląda imponujące, ale także świetnie smakuje. To na prawdę super szybkie ciasto na jesienne spotkania. 

Składniki:

  • 300 g purée z dyni
  • 250 g kruchych imbirowych ciasteczek
  • 225 ml syropu klonowego
  • 350 g tłustego białego sera
  • 200 ml śmietany kremówki

Propozycje podania:

• Posiekane orzechy pekan
• Syrop klonowy
• Bita śmietana 

Porada: Wyjmij z zamrażarki 10 min przed podaniem.

Wykonanie:

1. Włóż ciasteczka do blendera lub robota kuchennego i zmiksuj na drobno. Dodaj 125 ml syropu klonowego i mieszaj jeszcze przez kilka sekund.

2. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadź mieszankę na formie i mocno dociśnij, aby powstałą sztywna warstwa. Odstaw do lodówki na ok. 30-40 minut do schłodzenia.

3. 100 ml syropu klonowego zmiksuj z twarogiem i purée z dyni na gładką masę.

4. Do osobnej misy dodaj śmietanę i resztę syropu klonowego. Ubijaj razem aż do momentu uzyskania gęstego, sztywnego kremu.

5. Połącz mieszankę ze śmietaną z mieszanką twarogową. Miksuj aż do uzyskania jednolitej masy.

6. Wyjmij tortownice z lodówki i równomiernie rozprowadź twarogową masę.

7. Przykryj i odstaw na całą noc do zamrażarki.

Zapoznaj się z naszą ofertą blenderów