21 PAŹDZIERNIKA - DZIEŃ Dyniowego serniczka
Nic nie kojarzy się tak mocno z jesienią jak dynia. W tym też czasie szukamy inspiracji i przepisów na dynię. Może skusisz się na słodką wersję? Nasz deser to ciasto bez pieczenia, wymagające zaledwie kilku składników i do tego tak proste, że przygotujesz je razem z dziećmi.
Waniliowe serniki są pyszne same w sobie, ale dyniowy serniczek to zupełnie inny poziom. Przedstawiamy Wam przepis, który nie tylko wygląda imponujące, ale także świetnie smakuje. To na prawdę super szybkie ciasto na jesienne spotkania.
Składniki:
- 300 g purée z dyni
- 250 g kruchych imbirowych ciasteczek
- 225 ml syropu klonowego
- 350 g tłustego białego sera
- 200 ml śmietany kremówki
Propozycje podania:
• Posiekane orzechy pekan
• Syrop klonowy
• Bita śmietana
Porada: Wyjmij z zamrażarki 10 min przed podaniem.
Wykonanie:
1. Włóż ciasteczka do blendera lub robota kuchennego i zmiksuj na drobno. Dodaj 125 ml syropu klonowego i mieszaj jeszcze przez kilka sekund.
2. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadź mieszankę na formie i mocno dociśnij, aby powstałą sztywna warstwa. Odstaw do lodówki na ok. 30-40 minut do schłodzenia.
3. 100 ml syropu klonowego zmiksuj z twarogiem i purée z dyni na gładką masę.
4. Do osobnej misy dodaj śmietanę i resztę syropu klonowego. Ubijaj razem aż do momentu uzyskania gęstego, sztywnego kremu.
5. Połącz mieszankę ze śmietaną z mieszanką twarogową. Miksuj aż do uzyskania jednolitej masy.
6. Wyjmij tortownice z lodówki i równomiernie rozprowadź twarogową masę.
7. Przykryj i odstaw na całą noc do zamrażarki.