Pomiń zawartość

14 Października - Dzień Deseru

Dzień deserów - czy możesz sobie wyobrazić lepszą okazję do świętowania? Uwolnij wodze fantazji i dowolnie wybieraj czym chcesz uczcić TEN dzień. Może to być świetna okazja do zrobienia sobie deserowego śniadania, obiadu i kolacji, a może chcesz jedynie celebrować ciasteczkiem i kawą. Niezależnie jakie desery lubisz, skuś się na małą chwilę przyjemności.

Ponieważ my już jesteśmy w jesiennym nastroju zdecydowaliśmy się na cisto dyniowe z małą wariacją. Chociaż Halloween w Polsce nie jest popularne, możesz pomyśleć o zorganizowaniu balu przebierańców dla swoich pociech. W domowej wersji "cukierek albo psikus" może przerodzić się w "ciasteczko albo psikus" - najlepiej nasze - dyniowe.

Przepis na ciasto dyniowe

Składniki:

  • 750 g purée z dyni
  • 350 g kruchego ciasta
  • mąka na podsypkę
  • 140 g brązowego cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 ubite jajka
  • 25 g roztopionego masła
  • 175 ml schłodzonego mleka
  • Cukier puder (na posypkę)

Propozycje podania:

• Posiekane orzechy pekan  
• Syrop klonowy 
• Bita śmietana  

Wykonanie:

1) Nagrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) /160°C.

2) Rozzprowadź kruche ciasto na posypanej mąką formie do tarty (ok. 22 cm). Użyj noża, aby usunąć nadmiar ciasta z brzegów. 

3) Umieść formę w lodówce na ok. 15 min.

4) Po 15 minutach wyłóż ciasto papierem do pieczenia (i jeżeli posiadasz - kuleczkami do pieczenia lub np. ryżem) i piecz przez 15 minut.

5) Usuń papier (i kuleczki) i piecz przez kolejne 10 minut, aż spód będzie bladozłoty. Następnie wyjmij z piekarnika i lekko ostudzić.

6) Zwiększ temperaturę piekarnika do 220°C (termoobieg)/ 200°C.

7) W misce wymieszaj cukier, sól i połowę cynamonu. Dodaj ubite jajka, masło i ostudzone mleko, a następnie ponownie wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki. Dodaj purée z dyni do i dobrze wymieszaj.

8) Wlej masę dyniową na spód ciasta i gotuj przez 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180°C (termoobieg) / 160°C. Kontynuuj pieczenie przez 35-40 minut, aż nadzienie stężeje.

9) Sprawdź nożem, czy ciasto jest prawidłowo upieczone; jeśli ostrze będzie czyste, to ciasto jest upieczone.

10) Odstaw ciasto do ostygnięcia. Jak wystygnie wyjmij z formy.

11) Pozostały cynamon wymieszaj z cukrem pudrem i posyp ciasto.
Podać schłodzone.

 Chcesz dodać coś jeszcze, aby przenieść ciasto na wyżyny? Spróbuj dodać polewę bezową (nie martw się - poniżej przepis) .... podziękujesz nam później ;-) 

Przepis na polewę bezową

Składniki:

  • 2 duże białka (temperatura pokojowa)
  • szczypta soli
  • 1/8 łyżeczki winianu potasu (in. kamień winny)
  • 4 łyżki cukru (najlepiej drobno zmielonego)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanili

Wykonanie:

1) Podgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg) /160°C.

2) Do dużej misy wlej białka i szczyptę soli. Ubij je na puszystą masę.

3) Dodaj winnika potasu i kontynuuj ubijanie. Jeżeli używasz miksera ustaw go na średnią prędkość. Kontynuuj ubijanie do momentu aż mikstura stanie się puszysta, a przy krawędzi misy wytworzą się bąbelki.

4) Stopniowo dodawaj cukier, upewniając się, że porcja cukru jest wymieszana przed dodaniem następnej warstwy.

5) Następnie dodaj ekstrakt z wanilii i kontynuuj ubijanie, aż mieszanina zgęstnieje i będzie sztywno trzymała się ubijaka.

6) Szpatułką lub łyżką wyłóż bezę na ciasto dyniowe.

7) Piecz w piekarniku przez około 12 minut.

Zapoznaj się z naszą ofertą mikserów