3 SiErpień - Dzień Arbuza
Dzień Arbuza został stworzony, aby spopularyzować ten smaczny (i zdrowy!!!) owoc. Jest to święto obchodzone w Stanach Zjednoczonych, jednakże, dlaczego nie świętować go na polskiej ziemi? A jeżeli świętować to jak należy - najlepiej obok basenu, a wygodnym leżaczku. Zorganizuj sobie wakacje pod gruszą z posmakiem tropików.
Nie wiem jak Wy, ale nas nie trzeba namawiać do sięgnięcia po sok arbuzowy, gdy żar leje się z nieba, bo nastała fala afrykańskich upałów. Taki sok odświeża, pyyyysznie smakuje i zawiera bogactwo witaminy A, C, potasu i nawadnia - w końcu w 92% składa się z wody.
Sprawdź naszą propozycję na sok arbuzowy oraz wodne lody. Na pewno zakochasz się w nich tak samo mocno jak nasz Zespół. 🍉
Jak zrobić sok z arbuza
Składniki
- 1 duży arbuz
- 1 limonka (opcjonalnie)
Wykonanie
1. Przekrój arbuza na pół. Łyżką stołową wydrąż miąższ arbuza i włóż do blendera.
2. Zblenduj arbuza przez ok. 30-60 sekund, aż do momentu, gdy będzie całkowicie gładki. Dla nadania dodatkowego smaczku dodaj sok z limonki i ponownie zblenduj przez kilka sekund, aby tylko wymieszać składniki.
3. Jeżeli uzyskany sok jest pełen miąższu i nasion przecedź go przez sitko. Jeżeli uzyskałeś gładki sok, pomiń ten sok i przelej go bezpośrednio do szklanek wypełnionych kostkami lodu.
Sok można przelać do dużej karafki i trzymać w lodówce do 4-ech dni. Sok może się rozwarstwić na miąższ i wodę, jednakże jest to w pełni naturalne zjawisko. Wystarczy go zamieszać, aby zlikwidować rozwarstwienie.
Jak zrobić lody arbuzowe
Składniki
- 1 duży arbuz
- 1 limonka (opcjonalnie)
Wykonanie
1. Powtórz kroki 1-3 z powyższego przepisu. Zamiast przelewać do szklanek, wlej sok do foremek do lodów.
2. Włóż patyczek w przygotowaną masę i wstaw do zamrażarki na 6-8 godz.
Do przygotowania lodów wodnych konieczne są foremki do lodów.