19.01 - DZIEŃ POPCORNU
Możesz być zakoczony, że isnieje swięto popcornu. Tak, właśnie tak, cały dzień poświęcony tej chrupiącej, popowej przekąsce do żucia, którą wszyscy znamy i kochamy.
Obchody tej specjalnej okazji mogą być tak proste, jak zakup torebki z popcornem w sklepie, która występuje w wielu różnych smakach,od smaku masła migdałowego po śmietanę i szczypiorek. Możesz go po prostu zjeść lub stworzyć popcornową girlandę.
Niezależnie od tego, czy chcesz go zjeść, czy zrobić ozdobę, wykonanie własnego popcornu w domu jest zdecydowanie najlepszym sposobem, aby się nim cieszyć. Świeży popcorn jest cieplutki, smakuje wyśmienicie i wypełnia dom nostalgicznym zapachem przypominającym wychodzenie do kina lub do wesołego miasteczka. Jest prosty w przygotowaniu, szybki w przyrządzeniu, a z niewielkiej ilości ziaren kukurydzy można zrobić mnustwo popcornu. Jaka jest najlepsza część samodzielnego wykonania? Możesz go doprawić jak tylko chcesz!
Kiedy podejmiesz się wyzwania samodzielnego zrobienia popcorn, będziesz wiedział, że nie zawsze jest to łatwe, jeśli nie masz specjalistycznego urządzenia. Próba podgrzania kukurydzy w mikrofalówce lub usmażenia jej na kuchence może doprowadzić do tego, że nieotwarte ziarna będą opadać na dno i ulec paleniu, rujnując smak całej porcji.
Rozwiązaniem dla wykonania idealnego popcornu w domu jest użycie maszyny stworzonej specjalnie do tego celu, jak nasza POP50. Używając tylko gorącego powietrza do podgrzania i pękania ziaren, nie spalisz żadnego z nasion.
Najlepszy punkt korzystania z POP50? W przeciwieństwie do innych sposobów przygotowania popcornu, ta unikalna maszyna nie wymaga oleju ani masła, aby zapobiec przywieraniu kukurydzy; cyrkulacja gorącego powietrza popycha kukurydzę w górę i na zewnątrz do miski w ciągu kilku sekund od pęknięcia, dzięki czemu kukurydza nie ma możliwości przypalenia się.
Ponieważ nie jest potrzebny olej, powstaje niesamowicie zdrowa, niskokaloryczna przekąska popcorn, która jest totalnie wypełniona naturalnym błonnikiem. To wyśmienita uczta bez wpędzania się w poczucie winy!
Popcorn pozbawiony jest dodatkowych składników, dlatego stanowi płótno dla Twojego podniebienia – możesz dodać dowolną przyprawę do smaku, dowolną polewę, lub pozostawić taki jaki jest z natury. Wybór należy do Ciebie!
Składniki
🥄 40 g ziaren kukurydzy
Propozycje mieszanek przypraw:
Przyprawa „Popcorn Ranch”
½ łyżeczki suszonego kopru, ½ łyżeczki suszonego szczypiorku, ½ łyżeczki czosnku w proszku, ½ łyżeczki cebuli w proszku, ¼ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu
Przyprawa „Dorito Popcorn”
2 łyżki stołowe drożdży, ¼ łyżeczki czosnku w proszku, ¼ łyżeczki cebuli w proszku, ¼ łyżeczki kminku, ¼ łyżeczki papryki, ¼ łyżeczki chili w proszku, ¼ łyżeczki soli
Przyprawa „Cynamonowy cukier”
2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka cynamonu, ¼ łyżeczki soli
Wykonanie:
Włącz urządzenie do popcornu
1. Za pomocą miarki dodaj około 40 g ziaren popcornu do komory.
2. Umieść pokrywę na górze.
3. Włącz maszynę, aby rozpocząć gotowanie ziaren.
Miska szybko wypełni się popcornem. Po ugotowaniu wszystkich ziaren wyłącz urządzenie, zdejmij pokrywkę, a następnie ostrożnie wyjmij miskę.
Jeśli chcesz dodać przyprawy lub polewy, to nadszedł czas, aby to zrobić. Przed dodaniem suchych przypraw najpierw skrop gotowe ziarna kilkoma kroplami oleju, najlepiej w spraju. Sprawi to, że przyprawa będzie lepiej przylegała do popcornu i nie opadnie na dno miski.
Propozycja podania:
Wyjmowana miska do zbierania popcornu służy również jako miska do serwowania, więc po prostu posyp swój popcorn wybranym dodatkiem i ciesz się jego smakiem!