14 WRZEŚNIA - Dzień Fistaszka
Jak świętować Dzień Orzeszków Ziemnych? Najlepiej - pysznymi przepisami! Przygotowaliśmy przepis na bazie orzeszków arachidowych - bez pieczenia. Orzechy sprawią, że naładujesz się energią, a goście będą pytać o dokładkę!
Przepisy te są świetne jako szkolna przekąska lub np. na dłuższą górską wycieczkę zamiast tabliczki czekolady (lub jako dodatek do niej). Zwykle kojarzymy fistaszki jako przekąskę do piwa, ale może stanowić i zdrową alternatywę. Są bogate w białko, witaminę B3 oraz magnez. Orzechy kojarzymy jako paliwo dla mózgu, dlatego tym chętniej powinniśmy po nie sięgać w sezonie szkolnym i akademickim. Orzeszki może nie pomogą zdać matury lub przejść przez sesję, ale zawsze wspomogą proces uczenia.
Potrzebujesz większej ilości orzechowych ciasteczek? Po prostu podwój ilość składników i podziel się z przyjaciółmi.
Składniki:
- 130 g prażonych solonych orzeszków ziemnych (odrobinę posiekane)
- 250 g płatków owsianych
- 250 g prażonych płatków ryżowych
- 8 łyżek masła orzechowego (gładkiego)
- 65 g brązowego cukru
- 8 łyżek miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do wykonania będziesz potrzebował dwóch naczyń: 1 - do miksowania (lub mikser stojący z misą); 2 naczynie na mokre składniki. (garnek, jeżeli chcesz podgrzewać na gazie, lub miseczka, jeżeli używasz mikrofalówki).
Method:
1) Formę do pieczenia ok (ok.33 x 23 cm) lekko pokryj masłem. Jeżeli nie masz blachy tej wielkości nie przejmuj się - znajdź inną o podobnych rozmiarach lub rozdziel na dwie mniejsze.
2) W dużym naczyniu wymieszaj większość suchych składników tj. orzeszki ziemne, płatki owsiane i płatki ryżowe do dużej miski.
3) W drugim naczyniu wymieszaj masło orzechowe, brązowy cukier i miód, a następnie gotuj w mikrofalówce / na kuchence przez 1-2 minuty lub do momentu, aż zacznie bulgotać.
4) Po zagotowaniu "mokrych" składników dodaj ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
5) Przelej mokre składniki do suchych i mieszaj aż do momentu uzyskania gładniej masy.
6) Ostrożnie przełóż masę na brytfankę. Palcami dociśnij mieszankę.
Porada: użyj odrobinę oleju w sprayu, aby zapobiec przyklejaniu się mieszaniny do palców.
7) Odstawić masę na około 1 godzinę, aby stwardniała.
8) Po całkowitym stwardnieniu pokrój w paski i wyjmij z formy.