2. 02 - DZIEŃ FRANCUSKICH NALEŚNIKÓW
Dzień francuskich naleśników, zwany także Jour des Crêpes, przypada 2 lutego każdego roku. Ten wyjątkowy dzień, obchodzony we Francji dla upamiętnienia Candlemass, jest tradycją, że w tym dniu rodziny zbierają się, aby wspólnie przygotować naleśniki.
Francuskim zwyczajem jest trzymanie monety w dłoni podczas gotowania i obracania naleśnika; jeśli uda ci się złapać naleśnik na patelni bez upuszczania monety, oznacza to, że będziesz miał szczęście przez resztę roku.
Głęboko zakorzenione w tradycji robienie naleśników odbywa się również pod koniec miesiąca z okazji Tłustego Czwartku, znanego również jako Mardi Gras lub Carnival, który przypada 25 lutego tego roku. Oba święta miały pozwolić na przynajmniej jeden dzień słodkiej rozpusty przed rozpoczęciem Wielkiego Postu.
Poza przekonaniami i tradycjami, naleśniki cieszą się ogromną popularnością na całym świecie, a jeśli te specjalne okazje nie są dla Ciebie wystarczająco kuszące, to dlaczego nie zrobić sobie przerwy na słodką przekąskę w ciągu dnia lub, aby zjeść śniadanie czy lunch z przyjaciółmi.
PRZYGOTOWANIE: 5 minut na ciasto GOTOWANIE: 2 minuty na naleśnik
Składniki:
🥄 2 duże jajka ( najlepiej z wolnego wybiegu)
🥄 100 g mąki pszennej
🥄 300 ml półtłustego mleka (lub 250 ml pełnego mleka i 50 ml wody)
🥄 1 łyżka oleju słonecznikowego (lub innego oleju roślinnego)
🥄 Szczypta soli
Propozycja podania:
zwieńcz swoje naleśniki dowolną polewą, na którą masz ochotę. Dlaczego nie spróbować naleśników z sokiem z cytryny i cukrem, czekoladą i bananem, czy truskawkami i bitą śmietaną.
Wykonanie:
Wykonanie ciasta:
1. Wbij jajka do misy.
2. Dodaj kolejno: mąkę, mleko (i wodę), olej słonecznikowy.
3. Dodaj szczyptę soli.
4. Mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy.
5. Odstaw na około 30 minut
Przygotowanie naleśników:
1. Włącz naleśnikarkę. Jeśli jej nie masz, możesz wykorzystać płaską patelnię.
2. Za pomocą chochelki napierz lejące się ciasto i wlej na gorąca płytę naleśnikarki / patelni.
3. Używając szpatułki w kształcie T, szybko (ale delikatnie) rozprowadź ciasto okrężnymi ruchami, aby upewnić się, że mieszanina jest szeroko rozprowadzona wokół naczynia dla uzyskania jednolitej konsystencji na całej powierzchni.
4. Smaż przez około 1 minutę, a następnie za pomocą szpatułki, podnieś naleśnik i delikatnie przewróć na drugą stronę. Ta strona będzie gotować szybciej, więc poczekaj 30 sekund.
Propozycja podania:
Podawaj pojedynczo na talerz lub ułóż w wysoki, naleśnikowy tort! Dodaj do naleśników to na co masz ochotę, aby były słodkie lub pikantne.
Nasz mikser SM3 sprawia, że ciasto naleśnikowe zrobisz szybko i łatwo
Łatwy w obsłudze mikser ręczny SM3 oszczędzi pracy Twoich rąk przy mieszaniu ubijaniu i wyrabianiu. Jedynie dodaj wszystkie składniki i włącz urządzenie.
Nasza Naleśnikarka PM152 za każdym razem robi świetne naleśniki
Użycie Naleśnikarki PM152 sprawia, że gotowanie jest szybkie i łatwe, dzięki czemu można zaspokoić potrzeby wielu osób za jednym razem. W przeciwieństwie do gotowania naleśników w tradycyjny sposób na patelni, dzięki tej płycie do gotowania nie musisz obracać całej patelni, aby obrócić naleśnik. Zamiast tego masz kilka przydatnych narzędzi, które pomagają w przerzucaniu i serwowaniu deseru.