Pomiń zawartość

Dzień Grzanego Cydru

W chłodniejsze dni częściej sięgamy po rozgrzewające napoje, a ponieważ nadchodzą jesienne dni, pomyśleliśmy, że w tym roku będziemy Świętować Dzień Grzanego Cydru nasza własną wersją drinka.
Możesz go przygotować z cydru lub samego soku jabłkowego z odrobiną syropu klonowego dla dodatkowej słodyczy. Spróbuj, a może stanie się Twoim faworytem w tym i przyszłym roku!

Składniki

  • 1,5 l cydru jabłkowego (lub soku jabłkowego)
  • 60 ml syropu klonowego
  • 2 laski cynamonu
  • 6 całych goździków
  • 1 skórka pomarańczy (pokrojona w paski)
  • 1 skórka cytryny (pokrojona w paski)

Wykonanie

1. Wlej cydr jabłkowy do dużego rondla. Dodaj syrop klonowy. Podgrzewaj na małym ogniu.

2. Dodaj cynamon, goździki, skórkę pomarańczy i cytryny.

3. Podgrzewaj przez 5-10 minut lub do momentu, gdy cydr będzie bardzo gorący, ale nie wrzący.

4. Zdejmij cydr z ognia. Ostrożnie usuń i wyrzuć przyprawy..

Grzany cydr wlej do kubków i od razu podawaj.

Dlaczego nie spróbować wycisnąć soku z własnych jabłek, aby uzyskać świeży smak?