Dzień Grzanego Cydru
W chłodniejsze dni częściej sięgamy po rozgrzewające napoje, a ponieważ nadchodzą jesienne dni, pomyśleliśmy, że w tym roku będziemy Świętować Dzień Grzanego Cydru nasza własną wersją drinka.
Możesz go przygotować z cydru lub samego soku jabłkowego z odrobiną syropu klonowego dla dodatkowej słodyczy. Spróbuj, a może stanie się Twoim faworytem w tym i przyszłym roku!
Składniki
- 1,5 l cydru jabłkowego (lub soku jabłkowego)
- 60 ml syropu klonowego
- 2 laski cynamonu
- 6 całych goździków
- 1 skórka pomarańczy (pokrojona w paski)
- 1 skórka cytryny (pokrojona w paski)
Wykonanie
1. Wlej cydr jabłkowy do dużego rondla. Dodaj syrop klonowy. Podgrzewaj na małym ogniu.
2. Dodaj cynamon, goździki, skórkę pomarańczy i cytryny.
3. Podgrzewaj przez 5-10 minut lub do momentu, gdy cydr będzie bardzo gorący, ale nie wrzący.
4. Zdejmij cydr z ognia. Ostrożnie usuń i wyrzuć przyprawy..
Grzany cydr wlej do kubków i od razu podawaj.