Dzień gorącej czekolady
Sezon świąteczny się skończył, ale to właśnie teraz zaczyna się pora z najniższymi temperaturami. I właśnie w takie dni szczególnie chętne sięgamy po rozgrzewające napoje. Dzień Gorącej czekolady przypada na 31 stycznia. Czyż to nie wspaniały czas? Miesiąc przerwy od świątecznej rozpusty, miesiąc od postanowień "nowy rok nowy ja", więc idealny moment, aby nagrodzić się momentem słodkiej przyjemności. Dlatego właśnie podzielimy się z Wami przepisem na włoską gorąca czekoladę - dokładnie jak ta serwowana w Mediolanie! Jest gęsta, cudownie gładka i przepełniona czekoladą. Skuś się i spróbuj chociaż jedną filiżankę! Ale uważaj... kiedy raz spróbujesz tego przepisu, nigdy nie wrócisz do gorącej czekolady instant!
Składniki
- 235 ml mleka pełnego (podzielone na 175 ml i 60 ml)
- 235 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki stołowe (50 g) cukier granulowany
- 1 i 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 130 g gorzkiej czekolady (wiórki lub drobno posiekane)
Wykonanie
Przepis na 2 średniej wielkości kubki.
Krok 1. Dodaj 175 ml mleka do garnka z grubym dnem i umieść na średnim ogniu. Dodaj śmietanę i cukier.
Rozgrzej się gorącą filiżanką czekolady
Ciekawostka: Pierwszy gorący napój czekoladowy powstał około 500 roku p.n.e. w starożytnym Meksyku i Ameryce. Majowie pili czekoladę zrobioną ze zmiażdżonych nasion kakao zmieszanych z wodą i dodaną papryczki chili dla dodatkowego smaku!
Rekomendowane produkty
Zapisz się do Newslettera
Zapisz się do newslettera aby otrzymywać informacje o najnowszych promocjach