Dzień Ajerkoniaku 2021
Tak się składa, że Dzień Ajerkoniaku przypada w Wigilię, która naszym zdaniem jest najbardziej świątecznym dniem w całym roku! Aby to uczcić, postanowiliśmy spróbować czegoś nieco innego. W tym roku zamiast tradycyjnego ajerkoniaku robimy napój o nazwie Coquito. Zastanawiasz się czym jest Coquito? Cóż... najprościej powiedzieć, że jest to ajerkoniak z w wersji tropikalnej. Już sama myśl o tym drinku sprawia, że przybiera ślinki w ustach. Coquito, oznacza „mały kokos”,i jest to tradycyjny napój z Portoryko. Jest to lżejsza kokosowa wersja ajerkoniaku, która towarzyszy świętowaniu w Portoryko.
Składniki
Składniki na 6-8 porcji
- 400 ml puszka mleka kokosowego
- 320 ml kremu kokosowego
- 350 ml rumu przyprawionego
- 397 g puszka mleka skondensowanego
- 340 g mleka odparowanego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 laska cynamonu
- lód do podania (opcjonalnie)
- szczypta gałki muszkatołowej lub cynamonu do podania
Wykonanie
1. Wlej do dużej miski rum, a następnie krem kokosowy, mleko kokosowe, mleko zagęszczone, mleko odparowane i ekstrakt waniliowy.
2. Wymieszaj składniki, aby połączyły się w kremową masę.
3. Przelej napój do dużego dzbanka (najlepiej z pokrywką, jeśli planujesz przechowywać go w lodówce). Dodaj do dzbanka laskę cynamonu.
Podawaj przelane do szklanek z dodatkiem lodu.
Wskazówka: dla dekoracji dodaj odrobinę mielonego cynamonu lub wiórków kokosowych na górną część napoju lub krawędź szklanki.