12 SIERPNIA - Dzień Czekoladowego Koktajlu
Wykorzystamy każdą okazję, aby przemycić czekoladę... wybaczycie nam takie przewinienie, prawda? Dzisiejszą okazją będzie Dzień Mlecznego Czekoladowego Koktajlu, możesz cieszyć się smakiem czekolady oraz mlecznego, bezalkoholowego drinka. Wiedziałeś, że określenie milkshake wywodzi się z baru? Jeżeli klientowi smakował milkshake to gratulował uściskiem reki (ang. shake) barmana. Jeżeli nie - barman nie dostawał napiwku.
Dzisiaj chcemy zaoferować czekoladowy koktajl mleczny, który możesz wykonać na dwa sposoby, w zależności od nastroju. Musisz jedynie zamienić jeden składnik - czekoladowe brownie lub ciasteczka z kawałkami czekolady (np. pieguski). Obie wersje są niesamowicie proste do wykonania. Będziesz musieć się starać żeby nie robić ich codziennie!
Wykorzystując blender rozdrobnisz czekoladowe dodatki w kilka sekund. I mówiąc o blenderze - jego wynalazcą był Stephen Poplawski (i jak nazwisko wskazuje - miał polskie korzenie)... Stworzył maszynę do rozdrabniania warzyw i owoców aby tworzyć co? - milkshaki
Składki:
- 300 ml czekoladowych lodów
- 200 ml mleko orzechowe
- 240 ml mleko orzechów laskowych
- 2 czekoladowe brownie lub ciasteczka z czekoladą
- kostki lodu
Propozycje dodatków:
- krem czekoladowy
- syrop czekoladowy
- wiórki czekoladowy
- kakao w proszku
- pokruszony płatki czekolady
- pokruszone ciasteczeko
- pokruszone brownie
Wykonanie:
Taj jak mówiliśmy - przepis jest banalnie prosty. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i poczekaj aż wszystkie składniki będą zmielone na gładki koktajl.
Nie zapomnij, aby dodać brownie LUB ciasteczka z czekoladą. W przeciwnym wypadku koktajl będzie zbyt "bogaty".
Udekoruj swój koktajl tym na co masz ochotę. My wybraliśmy posiekaną czekoladę. A Ty?
Jeżeli nie masz jeszcze blendera sprawdź naszą ofertę! Zjedź w dół, aby zobaczyć przykładowe modele.