Pomiń zawartość

24 Grudnia - Dzień ajerkoniaku

Dzień ajerkoniaku wypada dokładnie w Wigilię. Przypadek? Nie sądzę. Mógłbyś prostu przygotować drink z ajerkoniakiem, ale to trochę za proste, prawda?.. Dlatego przygotowaliśmy coś specjalnego...

Na wigilijne śniadanie wybierz naszą propozycję - ajerkoniakowe gofry. Pożywne, pyszne i nie zapychające - na pewno zostanie miejsce na świąteczną kolację. Jak tylko je wykonasz przekonasz się, że wychodzą złociste, chrupiące - z wierzchu, a wilgotne w środku, jednym słowem IDEALNE. Dodaj odrobiny cynamonowego kremu, aby stworzyć królewskie śniadanie na zimową porę.

Składniki na gofry:

  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • ½ łyżeczki soli 
  • 1 łyżka drobnego cukru 
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu 
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
  • 2 duże jajka z wolnego wybiegu 
  • 6 łyżek masła (niesolonego), stopionego i lekko schłodzonego 
  • 350 ml ajerkoniaku
  • Do podania: cukier puder

Składniki na krem cynamonowy:

  • 200 ml bitej śmietany 
  • 2 1/2 łyżki drobnego cukru 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

1) Dodaj do misy suche składniki mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, gałkę muszkatołową i cynamon. Wymieszaj razem.

2) W drugiej, większej misie wymieszaj jajka, roztopione masło i ajerkoniak. Ubijaj do całkowitego połączenia.

3) Przesyp suche składniki do misy z mokrymi składnikami i mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy.

4) Rozgrzej gofrownicę.

5) Wlej dużą łyżkę masy do każdej przegrody i zamknij gofrownicę.

6) Piecz gofry przez 4-5 minut na złoty kolor. Jeśli nie są całkiem złociste, piecz przez kolejne 1-2 minuty.

Podawać posypane cukrem pudrem i obfitą porcją kremu cynamonowego. 


Poznaj naszą ofertę urządzeń do deserów

Poznaj naszą ofertę urządzeń do deserów