24 Grudnia - Dzień ajerkoniaku
Dzień ajerkoniaku wypada dokładnie w Wigilię. Przypadek? Nie sądzę. Mógłbyś prostu przygotować drink z ajerkoniakiem, ale to trochę za proste, prawda?.. Dlatego przygotowaliśmy coś specjalnego...
Na wigilijne śniadanie wybierz naszą propozycję - ajerkoniakowe gofry. Pożywne, pyszne i nie zapychające - na pewno zostanie miejsce na świąteczną kolację. Jak tylko je wykonasz przekonasz się, że wychodzą złociste, chrupiące - z wierzchu, a wilgotne w środku, jednym słowem IDEALNE. Dodaj odrobiny cynamonowego kremu, aby stworzyć królewskie śniadanie na zimową porę.
Składniki na gofry:
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka drobnego cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 duże jajka z wolnego wybiegu
- 6 łyżek masła (niesolonego), stopionego i lekko schłodzonego
- 350 ml ajerkoniaku
- Do podania: cukier puder
Składniki na krem cynamonowy:
- 200 ml bitej śmietany
- 2 1/2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
1) Dodaj do misy suche składniki mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, gałkę muszkatołową i cynamon. Wymieszaj razem.
2) W drugiej, większej misie wymieszaj jajka, roztopione masło i ajerkoniak. Ubijaj do całkowitego połączenia.
3) Przesyp suche składniki do misy z mokrymi składnikami i mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy.
4) Rozgrzej gofrownicę.
5) Wlej dużą łyżkę masy do każdej przegrody i zamknij gofrownicę.
6) Piecz gofry przez 4-5 minut na złoty kolor. Jeśli nie są całkiem złociste, piecz przez kolejne 1-2 minuty.
Podawać posypane cukrem pudrem i obfitą porcją kremu cynamonowego.
Poznaj naszą ofertę urządzeń do deserów