Ciasto karmelowo- jabłkowe
Aby uczcić Dzień Jabłek, wzięliśmy tradycyjny przepis na szarlotkę i nadaliśmy mu nowy akcent! To ciasto wypełnione jest soczystymi kawałkami jabłka i polane pysznym sosem toffi i posiekanymi orzechami. Najlepsze jest to, że nie musisz czuć się bardzo winny za podjadanie, ponieważ w tym cieście jest też wiele dobrych rzeczy!
Składniki
- 175 g miękkiego masła (plus odrobina do nasmarowania blachy)
- 175 g brązowego cukru pudru
- 225 g mąki
- 1,5 łyżkeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 duże jajka z wolnego wybiegu
- 2 jabłka (obrane, wydrążone i pokrojone na małe kawałki)
- 25 g orzechów włoskich (posiekanych)
- 25 g orzechów pekan (posiekanych)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g miękkich cukierków toffi
- 2 łyżki śmietany kremówki
Wykonanie
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 °C (termoobieg) /140 °C.
2. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
3. Dodaj masło, cukier i cukier waniliowy do dużej miski i mieszaj drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Dodawaj jajka pojedynczo i ubijaj je do masy.
5. Dodaj mąkę i cynamon i mieszaj do całkowitego połączenia. Następnie dodaj jogurt grecki
6. Dodaj mąkę i cynamon i mieszaj do całkowitego połączenia. Następnie dodaj jogurt grecki.
7. Wlej miksturę do formy do chleba. Wygładź wierzch drewnianą łyżką i posyp orzechy włoskie i orzechy pekan.
8. Piecz w piekarniku na środkowej półce przez 1 godzinę 20 minut. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe, wbijając w środek patyczek lub nóż. Jeśli wyjdzie czysty, to już gotowe. Jeśli nadal jest na nim ciasto, włóż je z powrotem do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
9. Na koniec włóż toffi do rondla z kremem śmietankowym. Delikatnie podgrzej je, aż się rozpuszczą i mieszaj, aż powstanie gładki sos karmelowy. Pozostaw na minutę do ostygnięcia.
10. Wyjmij ciasto z formy i połóż na talerzu lub tacy. Powoli skrop sosem toffi na wierzchu ciasta, upewniając się, że wierzch jest dobrze przykryty.
Pozostaw na co najmniej 10 minut przed podaniem, aby polewa związała się.