Brownie na Halloween
Halloween kojarzy się głównie ze słodyczami, zwłaszcza w powiązaniu z tradycją "cukierek albo psikus". Jeśli masz dużo resztek cukierków, możesz je dobrze wykorzystać i zrobić pyszny wypiek na jednej blaszce.
Składniki
- 185 g masła (pokrojonego w drobną kostkę)
- 185 g gorzkiej czekolady (połamanej w kostkę)
- 85 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g kakao w proszku
- 50 g białej czekolady (pokrojonej na małe kawałki)
- 50 g mlecznej czekolady (pokrojonej na małe kawałki)
- 3 duże jajka
- 275 g złocistego cukru pudru
Posypka:
- 80 g mlecznej czekolady
- 50 g białej czekolady
- Barwnik spożywczy do wyboru
- Resztki cukierków
- Paczka skittlesów (lub podobnych kolorowych słodyczy)
Dekorowanie ciasta 🍬
1. Napełnij mały rondel 1/4 wody i zacznij podgrzewać wodę na małym ogniu.
2. Umieść mleczną czekoladę w misce, która jest wystarczająco duża, aby usiąść nad rondelkiem i umieść miskę na rondlu. Od czasu do czasu mieszaj czekoladę, gdy się topi.
3. Wyjmij miskę z rondla i za pomocą szpatułki rozprowadź rozpuszczoną czekoladę na wierzchu ciasta brownie.
4. Następnie wykonaj te same kroki, aby stopić białą czekoladę. Jeśli zdecydowałeś się na barwnik spożywczy, dodaj kilka kropli do miski i dobrze wymieszaj. Następnie, używając łyżeczki odrobiny łyżki i skropić nią ciasto.
5. Na koniec wykaż się kreatywnością ze swoimi słodyczami i dodaj je w dowolny sposób, dla dekoracji.
Wykonanie
1. Wlej wodę do małego rondelka do ok 1/4 wysokości i podgrzej na małym ogniu.
2. Włóż masło i ciemną czekoladę do miski, która jest wystarczająco duża, aby umieścić ją w rondelku. Masło i czekoladę roztop, od czasu do czasu mieszając.
3. Wyjmij miskę z rondla i odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
4. Włącz piekarnik i rozgrzej do 180c (termoobieg) / 160c.
5. Przygotuj kwadratową formę o średnicy 20 cm, wyłóż dno papierem do pieczenia.
6. Wbij 3 jajka do dużej miski i ubij je razem, a następnie dodaj cukier i ponownie ubij, aż uzyskasz gładką kremową konsystencję musu. Jeśli masz mikser elektryczny, użyj go, aby uzyskać dodatkową lekką i kremową konsystencję.
7. Wlej schłodzoną rozpuszczoną czekoladę do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Upewnij się, że ściągasz składniki także z boku miski.
8. Następnie do masy czekoladowo jajecznej dodaj kakao, proszek do pieczenia i mąkę przesypując przez sitko. Nie mieszaj ani nie ubijaj mieszanki. Chodzi o to, aby mieszanka z powietrzem w środku miała puszystą konsystencję.
9. Na koniec dodaj kawałki białej i mlecznej czekolady i delikatnie wymieszaj je z mieszanką.
10. Włóż mieszaninę do formy do pieczenia. Za pomocą szpatułki wyrównaj górę i jednocześnie rozprowadź mieszankę w rogach, aby upewnić się, że wypełniła całą formę.
11. Wstaw ciasto do piekarnika na środkowej półce na 25 minut. Po wyjęciu ciasta delikatnie nim poruszaj. Jeśli ciasto chwieje się w środku, oznacza to, że nie jest jeszcze gotowe, więc włóż je z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut. Gdy ciasto będzie gotowe, wierzch będzie miał błyszczącą, papierową skórkę, a boki ciasta będą lekko odchodzić od formy.
12. Pozostaw ciasto do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, aż będzie całkowicie zimne. Wyjmij ciasto z formy, a następnie dodaj posypkę (patrz po lewej). Gdy polewa zastygnie, możesz pokroić ciasto na kwadraty za pomocą noża i podawać!