Ajerkoniakowe smoothie
Coraz bliżej Święta... i co za tym idzie festiwal pysznych smakołyków. Z tyloma pokusami dookoła wybór zdrowszych opcji może być trudny, dlatego proponujemy luksusową, dietetyczną opcję świątecznego ulubieńca: ajerkoniaku.
Tradycyjny ajerkoniak wykonywany jest z cukrem, brandy i dużą ilością jak. Zastąpiliśmy niektóre składniki ich zdrowszą alternatywą, aby drink stał się tylko niewinną przekąską, którą możesz zastąpić śniadanie.
Nie tylko smakuje wyśmienicie, Ajerkoniakowe smoothie wykonuje się z naturalnych składników, które naładują się energią i będą wspierać Twój system immunologiczny. Czyż nie tego potrzebujemy w czasie zimowych przeziębień?
Biały cukier zastąpiliśmy syropem klonowym, aby zachować naturalną słodycz, co w połączeniu z bananem, jogurtem i olejem kokosowym napełnia koktajl po same brzegi odżywczymi dobrodziejstwami.
Składniki:
🥄 2 żółtka
🥄 2 łyżki syropu klonowego
🥄 235 ml jogurtu naturalnego lub waniliowego
🥄 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
🥄 szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
🥄 1 banan
🥄 1 łyżka oleju kokosowego
Do podania:
Bita śmietana
Zmielony cynamon
Wykonanie:
Przed przystąpieniem do miksowania upewnij się, że blender jest czysty i gotowy do użycia. Podłącz urządzenie od kontaktu.
1. Oddziel 2 żółtka i dodaj do blendera.
2. Dodaj 2 łyżki syropu klonowego.
3. Dodaj jogurt i ekstrakt waniliowy.
4. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej do smaku.
5. Obierz banan i dodaj dodaj do kielicha.
6. Na końcu dodaj olej kokosowy.
7. Blenduj aż do momentu uzyskania gładkiej masy o konsystencji smoothie.
Propozycja podania:
Przelej do dwóch szklanek i wypełnij bitą śmietaną. Oprósz zmielonym cynamonem.
Nie mogliśmy się powstrzymać od wypróbowania naszego blendera BL1200 - zobacz, jak nam poszło: